gaming tv

Een televisie voor gaming: waar moet je op letten?

Gaming is een zeer populair tijdverdrijf en velen beschouwen het ook als een hobby. Met de komst van het internet en de goede verbindingen, is het ook een sociale aangelegenheid geworden. Dit kan met eigen vrienden zijn, maar zeker ook internationaal. Gaming Producenten spelen hier vaak op in door een online game gratis downloadable te maken voor vrienden van iemand die het spel al gekocht heeft. Dit vergroot de kans op meerder spelers. De graphics van games zijn ook enorm gegroeid, waarbij de nieuwste games vaak op 4k gespeeld kunnen worden. Men zoekt daardoor steeds vaker naar een televisie die deze graphics op hun best vertoond. Een televisie voor gaming: waar moet je op letten?

Video inputs

gaming tvEen duidelijk, maar zeer belangrijk punt waar op gelet moet worden, is de inputs van een televisie. Wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van HDMI en hoeveel aansluitingen zijn er dan? Ook een aansluiting voor een koptelefoon en USB zijn zeer van belang voor een goede game experience. Soms bieden televisies ook aansluitingen als SCART en s-video. Heel leuk, maar totaal niet nodig om te gamen. Kies een televisie die je de opties geeft die je nodig hebt. Dit kan je uiteindelijk schelen in de prijs.

Refresh rate en frames per second

Games zoeken bij een nieuwe gaming televisie vaak specifiek naar de vernieuwingsfrequenties. Soms denken mensen dat de refresh rate onzin is, omdat je het verschil toch niet zou kunnen zien. Echter is dit niet waar. Het menselijk brein kan in een milliseconde reageren op veranderende visuele stimuleringen. Elke kleine verandering in Hz heeft dan ook een directe impact op jouw brein – en hoe het reageert op het scherm.

Maar, het feit dat een hoge refresh rate mooi is, voegt het niet altijd wat toe. Hoge verversingssnelheden zijn meestal een afweging voor gamers die veel racegames spelen. Hierbij voorkomt een 120 Hz televisie namelijk dat je kwaliteit verliest wanneer je snel beweegt. Als je allerlei spellen speelt en niet perse heel snel door die wereld beweegt, kan een 120 Hz televisie onnodig zijn.

Als je heel veel gamet, of games speelt voor je werk, of je bent al gewend aan 120Hz-schermen, dan kan dit aantal Hz wat toevoegen. Maar als je gewoon een goede game televisie wilt, dan maakt het aantal Hz niet perse heel veel uit. Kies daarom wat je zelf prettig vindt en vergelijk het verschil in prijzen tussen deze twee opties.

De gaming televisie en 4K HDR

gaming televisie xboxHoewel consoles als de PS4 en de XBOX al 4K en HDR kennen, zijn de meeste games gemaakt voor 1080p (full-hd). Echter zijn we wel op weg naar een nieuwe generatie games en de ontwikkelingen gaan erg snel.

De vuistregel bij 4K is dat een dergelijke kwaliteit televisie enkel de moeite waard is wanneer je televisie 45” of groter is. Bij een televisie die kleiner is dan 45”, ga je het verschil tussen 1080p en 4K niet zien.

Heb je wel een grote televisie, maar nog geen games die 4K- ready zijn, koop dan toch een 4K televisie. De nieuwe games zullen dit namelijk wel kunnen en met een hoge kwaliteit televisie, ben je voor de komende jaren voorzien.

HDR is eigenlijk altijd de moeite waard. 4K meet vooral de resolutie van een scherm, dus het aantal pixels. HDR is een waarde van contrast, donker en lucht. HDR is een techniek die zorgt dat de balans zitten wit, grijs en zwart altijd goed is en dat details in deze kleuren toch goed zichtbaar blijven. Dit zie je goed terug in donkere locaties of wanneer je in een game naar de lucht kijkt. Deze techniek zie je gemakkelijk op elke grootte scherm, dus het is altijd de moeite waard om te kiezen voor een televisie met HDR. Daarbij zullen de nieuwe games gegarandeerd allemaal gebruik maken van de HDR techniek.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.