zoethoutthee

Zoethoutthee: Warm, zoet en gezond

Hou jij ook zo van de lekkere zoete smaak van zoethout? Vast wel, want zoethout is een erg bekend en erg populair product. Het gebruik van zoethout gaat terug tot ver in de oudheid. Wist je dat in het graf van de Farao Toetanchamon zelfs al zoethout gevonden is? En de eerste melding van deze wonderlijke wortel werd rond het jaar 2100 voor Christus al gedaan. En met die eerste meldingen, kwamen ook direct de eerste verhalen over de wonderbaarlijke medicinale werking van de wortel. De meest fantastische eigenschappen werden toegeschreven aan het product. Maar waar komt zoethout eigenlijk vandaan? Wat is het precies? Hoe maak je de lekkerste zoethoutthee? En is het wel zo gezond als gezegd wordt? Je leest er hier alles over.

De oorsprong van de zoethoutplant

zoethoutZoethout is de wortel van de zoethoutplant. Deze plant, ‘Glycyrrhiza glabra’, komt oorspronkelijk voor in Eurazië, Noord-Afrika en West-Azië, maar is tegenwoordig over de hele wereld te vinden. De struik wordt gerekend tot de familie van de peulvruchten. De plant wordt niet alleen geteeld voor haar lekker smakende wortel, maar wordt ook als sierplant in de tuin gehouden. Het is een mooie plant om te zien, met in juni/juli schattige (licht)paarse trosjes met bloemetjes. Om zelf zoethout te kweken moet je behoorlijk veel geduld hebben. De wortels, waar het sap uitgehaald wordt, kunnen pas na drie of vier jaar geoogst worden.

Gelukkig kun je ook van de blaadjes heerlijke thee maken. Het is geen eenvoudige plant om op te laten komen, dus als je geen heel erg groene vingers hebt, kun je beter stekken van volwassen planten kopen. De zoete smaak van zoethout is erg herkenbaar en ontzettend populair. De wortel kan als snoepstokje worden gebruikt om op te kauwen, maar het extract uit de wortel wordt ook gebruikt als bestanddeel van drop en thee. In de Indiase en Chinese keuken wordt zoethout ook regelmatig aan het eten toegevoegd. De zoetstof in zoethout is maar liefst dertig tot vijftig keer zoeter dan suiker én het is niet slecht voor je tanden. Geen wonder dat het zo populair is.

De gezondheidsvoordelen van zoethoutthee

Maar de lekkere zoete smaak is niet de enige reden dat zoethout zo ontzettend gewild is. Al sinds de ontdekking van de plant worden er allerlei wonderlijke gezondheidsvoordelen toegeschreven aan de wortel. In de loop der eeuwen zijn er heel veel meldingen gemaakt van de diverse werkingen van zoethout. Zo werd het omschreven als dorstlessend, anti-allergeen en ontstekingsremmend. Maar het zou ook goed werken tegen maagzweren, tegen virale infecties, tegen depressies en tegen chronische hepatitis C. Ook is het aan te raden om een lekker kopje zoethoutthee te zetten als je last hebt van vastzittende hoest. Zoethout zorgt ervoor dat je meer slijm aanmaakt, waardoor je het eenvoudiger kunt ophoesten. En als je keelpijn hebt is thee sowieso altijd een goed idee natuurlijk. Ook bij stress wordt zoethout aangeraden, omdat het de aanmaak van het stresshormoon cortisol afremt. Zelfs bij menstruatieklachten kan zoethout helpen. Begin een paar dagen voor je menstruatie moet beginnen met het drinken van zoethoutthee en je buikkrampen en stemmingswisselingen zouden aanzienlijk minder moeten worden. Hoewel er voor al deze geweldige gezondheidsvoordelen geen hard wetenschappelijk bewijs is, is het toch zeker het proberen waard. In het ergste geval heb je genoten van een lekker kopje thee, waardoor je je misschien sowieso wel een stuk beter gaat voelen!

Hoe maak je zoethoutthee?

kop zoethouttheeHeb je nu ook direct zin in een lekker kopje zoethoutthee? Snijd dan een stukje van een zoethoutwortel af, leg deze in een kopje en schenk hier kokend water overheen. De zoethoutwortel geeft de kruidenthee direct een heerlijk zoete smaak en suiker wordt dus ook totaal overbodig. Je kunt ook verrassende combinaties verzinnen met zoethout, om lekker mee af te wisselen. Wat dacht je van zoethoutthee met een schijfje gember er in? Perfect voor koude winterdagen. Experimenteer zelf met de balans tussen de zoethout en de gember. Voeg voor een iets pittigere thee iets meer gember toe, of laat juist de zachtheid van de zoethout overheersen. Of combineer de zoethout juist met munt, voor een verfrissend kopje zomer zoethoutthee met een twist. Ook van de blaadjes van de zoethoutplant kun je prima thee trekken. De smaak van zoethout is behoorlijk sterk, dus van één stukje wortel kun je prima meerdere kopjes thee trekken.

Doseer de hoeveelheid zoethout

De gezondheidsvoordelen van zoethout klinken geweldig en de smaak is ook heerlijk. Toch is het aan te raden om niet dagen achter elkaar deze thee te blijven drinken. Hoewel zoethout heel veel fijne gezondheidsvoordelen heeft, kan te veel zoethout juist nadelig voor je gezondheid zijn. Dit komt door de plantengifstof glycyrrhizine die in het zoethoutextract zit. De mate waarin mensen gevoelig zijn voor glycyrrhizine kan erg verschillen. Vrouwen zijn meestal gevoeliger dan mannen. Over het algemeen geldt het advies dat je veilig een halve liter zoethoutthee per dag kunt drinken, maar meer wordt echt afgeraden. Een te hoge dosis glycyrrhizine vergroot de kans op een hoge bloeddruk, kortademigheid of hoofdpijn.

Let extra op als je naast je heerlijke kopjes zoethoutthee ook nog graag flink wat dropjes eet. Hierin zit dezelfde stof, dus geniet van beiden, maar altijd met mate. Heb je al een hoge bloeddruk, ben je zwanger of houd je snel vocht vast? Doe dan nog voorzichtiger en beperk je inname tot één kopje zoethoutthee per dag. Ook voor kinderen geldt dat een lagere dosis per dag verstandig is. Zodra je stopt met het gebruik van producten waar glycyrrhizine in zit zullen de nadelige effecten ook weer afnemen en verdwijnen.

Een heerlijke, zoete én gezonde thee

Zoethoutthee is een heerlijke soort thee, met veel gezondheidsvoordelen. De zoete smaak maakt suiker toevoegen overbodig, waardoor de thee niet slecht is voor je tanden en geen calorieën bevat. Tel daar nog de vele andere fantastische eigenschappen van zoethout bij op en je begrijpt direct waarom het zo in trek is. Bij verkoudheid, maagzweren of andere ontstekingen kun je zeker een paar kopjes thee proberen. Ook bij menstruatieklachten en stress kan het goed helpen. Zolang je het met mate drinkt, kan het sowieso geen kwaad. Met zoethout kun je ook de meest verrassende thee-combinaties maken. Zo gaat een kopje kruidenthee nooit vervelen. Wij raden bijvoorbeeld het gebruik van gember zoals in het filmpje hieronder, of toevoeging van een beetje rooibosthee zeker aan. Beide combinaties zijn superlekker!

1 reactie

  1. Yelte zegt:

    Hey Corson,

    Leuke post met veel goeie info. Ik kende zoethout nog van op de speelplaats, maar deze thee-variant is inderdaad superboeiend. Ik ga het proberen!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.