zorgverzekering

Zorgverzekeringen: wat is er anders in België en Nederland?

België en Nederland liggen vlakbij elkaar en naast de taal zijn er meer overeenkomsten tussen beide landen. Toch zijn er wel degelijk verschillen. Wij doen je haarfijn uit de doeken wat de verschillen zijn tussen de zorgverzekeringen in België en Nederland.

De basisverzekering in België

gezondheids zorgIn België ben je verplicht om je aan te sluiten bij een ziekteverzekeringsfonds vanaf de leeftijd van 25 jaar. Als je jonger bent dan 25 jaar en inkomsten hebt uit werk of een uitkering waardoor je financieel onafhankelijk bent, heb je deze verplichting ook. Het ziekteverzekeringsfonds wordt ook wel ziekenfonds of mutualiteit genoemd. Kinderen zijn met hun ouders meeverzekerd. De werkgever houdt een bedrag van je loon in voor deze basisverzekering. Je bent daarmee verzekerd voor zaken als een bezoek aan de huisarts, tandverzorging, ziekenhuisverpleging en revalidatiezorg. Ook geneesmiddelen vallen hier onder. Je betaalt zelf het honorarium van de zorgverlener. Het gaat hierbij niet altijd om een volledige terugbetaling. Vaak betaal je zelf ook een deel. Dit deel wordt het remgeld genoemd. Je hebt de keus uit verschillende ziekteverzekeringsfondsen.

De basisverzekering in Nederland

zorgverzekering infoOok in Nederland heeft iedereen een verplichte basisverzekering. Kinderen tot 18 jaar zijn bij hun ouders meeverzekerd. De premie wordt niet ingehouden op het salaris zoals dat in België het geval is, maar betaal je rechtstreeks aan de zorgverzekeraar. Net als in België heb je de keus uit verschillende zorgverzekeraars. Via de basisverzekering ben je verzekerd voor de kosten van de huisarts, het ziekenhuis en de apotheek.

Je hebt een verplicht eigen risico en daarnaast kies je afhankelijk van je persoonlijke situatie voor een hoger eigen risico waardoor je maandelijkse premie lager is. Ook ben je vrij om te kiezen voor een type polis. Wil je zelf bepalen naar welke zorgaanbieder je gaat, dan kan je kiezen voor een restitutiepolis. Je betaalt zelf de rekening van de zorgaanbieder en declareert de rekening achteraf bij je zorgverzekering. Bij de naturapolis betaalt de zorgverzekeraar de rekening van de zorgaanbieder. Voor de zorg kies je uit de zorgaanbieders die afspraken hebben met jouw zorgverzekering. Een mix van deze polissen is ook mogelijk.

Aanvullend verzekerd

In België en Nederland kan je je naast de verplichte basisverzekering ook aanvullend verzekeren. In België kan je je aanvullend verzekeren bij het ziekenfonds voor zaken die niet gedekt worden in de basisverzekering. In Nederland sluit je zo’n aanvullende verzekering af bij je zorgverzekering. Dit hoeft niet dezelfde verzekeraar te zijn als de aanbieder van je basisverzekering. Daarnaast heb je in België voor de kosten van een verblijf in het ziekenhuis een hospitalisatieverzekering nodig.

Beide landen kennen dus een basisverzekering en een aanvullende verzekering. Verder zijn er ook een hoop verschillen. Als je gaat emigreren of over de grens gaat werken, is het goed om je daarin te verdiepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.