zwemmen

Ik ben begonnen met zwemmen: drie tips die ik jou meteen kan geven als je dat ook wil doen!

Zwemmen is een sport die de laatste jaren veel aan populariteit heeft gewonnen. Dat is eigenlijk ook helemaal niet zo gek, want zwemmen is een hele goede manier om fit te blijven. Het is vrijwel niet belastend voor gewrichten en de blessuregevoeligheid is laag, het is heel goed voor je conditie en je gebruikt er ook nog eens veel spieren mee. Dat is ook een reden dat andere sporters beginnen met zwemmen als actief herstel. Hieronder hebben we drie tips op een rijtje gezet die jou op weg helpen als je ook wil beginnen met zwemmen.

ZwemmenZwemmen voor het eten

Door in de ochtend nog voor het eten te gaan zwemmen heb je jouw sportactiviteit meteen maar gehad. Maar het heeft meerdere voordelen. Zwemmen met een volle maag is namelijk niet zo prettig. Bovendien kun je hierdoor heel gemakkelijk kramp krijgen. Zwemmen voor het eten is dan prima. Als je langer dan een half uur wil gaan zwemmen is het overigens wel aan te raden om wat kleins vooraf te eten, zoals een banaan of krentenbol. Vervolgens kun je dan na het zwemmen een grotere maaltijd nemen, met het liefst voldoende eiwitten.

Investeer in een goed sporthorloge

Het is natuurlijk heerlijk om na het zwemmen je training terug te kunnen kijken aan de hand van statistieken. Op deze manier kun je jouw progressie ook goed meten. Een sporthorloge is daarvoor ideaal. Als je een goede hebt kun je precies zien hoe ver je hebt gezwommen, je snelheid, het aantal baantjes en nog veel meer. Uiteraard moet je dan een sporthorloge nemen dat geschikt is voor zwemmen, want het is lang niet altijd zo dat ze in het water secuur zijn. Met een goed sporthorloge kun je nog meer uit je trainingen halen, bijvoorbeeld SWOLF-zwemmen, wat écht wel een leuk concept is waar ik binnenkort ook mee start!

zwemmen man

Begin met kleine doelen

Veel mensen bepalen allerlei doelen wanneer ze beginnen met een sport en dat is goed. Je moet echter niet te grote doelen zetten in het begin. Zwemmen lijkt niet zo moeilijk, vrijwel iedereen kan het. Goed zwemmen is echter heel lastig, vooral technisch komt er veel bij kijken. Het is onmogelijk om binnen korte tijd technisch perfect te kunnen zwemmen of je snelste tijd heel erg te verbeteren. Die dingen komen later wel als je het langere tijd volhoudt. Focus je eerst op kleine doelen. Dit kan bijvoorbeeld zijn om elke week twee keer te gaan zwemmen. Of elke week een bepaalde afstand. Door dit vol te houden en vervolgens steeds wat uit te bouwen kom je al heel ver. Wat je hierbij ook kan helpen is het kijken naar betere zwemmers, of het volgen van een zwemclinic. In heel veel zwembaden zijn ook speciale lessen te volgen, voor bijvoorbeeld borstcrawlen.

Daarnaast kun je lid worden van een zwemvereniging. Dit zal je progressie zeker ten goede komen. Echte progressie en goed leren zwemmen kost echter simpelweg heel veel tijd, onthoud dat. Het is ook niet erg als je in het begin maar met kleine stapjes vooruit gaat, na verloop van tijd heb je dan alsnog veel bereikt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.