stoppen met roken

Drie tips om dit jaar nog te stoppen met roken

Rook jij en denk je erover na om te stoppen? Vraag jij je af hoe je dit het beste kunt aanpakken? Het is te begrijpen dat je op zoek bent naar een goede aanpak. Het stoppen met roken is namelijk voor veel mensen een hele zware opgave. Hieronder bespreken wij drie tips die je kunt gebruiken om dit jaar nog te stoppen met roken.

stoppen met rokenNatuurlijk zijn er tal van redenen om te stoppen met roken. Misschien krijg je vaker van jouw vrienden en/of familie te horen dat roken niet goed is en dat je moet stoppen. Natuurlijk is dat niet de reden voor het stoppen. Je bent de roker en alleen jij kan bepalen om te stoppen met roken. Stoppen met roken lukt daarom ook pas echt als jij zelf de sigaretten achter je wil laten.

Natuurlijk kennen wij allemaal de nadelen van roken. Zo weten wij dat het kan leiden tot longkanker en dat de helft van het aantal rokers eerder sterven. 25% van alle rokers sterft zelf voor hun 65e levensjaar. Los van dit nadelen zijn er nog genoeg andere. Zo wordt je sneller moe na het traplopen en heb je niet genoeg energie bij het sporten. Je hebt ook nog eens last van een rokershoest. Ook kunnen anderen, in het bijzonder kinderen eerder ziek worden als je in hun omgeving rookt.

Ook heb je thuis te maken met muren, plafonds en gordijnen die helemaal geel worden door alle rook. De geur blijft ook hangen in je haar en kleding. En jouw vingers en tanden verkleuren ook helemaal.

Ook financieel gezien is het roken een nadeel. Roken kost namelijk veel geld. De meeste mensen roken meer dan een sigaret per dag. Deze kosten lopen al snel op. Ook mentaal kan dit voor frustraties zorgen. Op elk moment dat je de deur uitstapt zal jij je afvragen of je genoeg sigaretten bij je hebt of dat je toch nog even snel een nieuw pakje moet halen. Ook kun je niet eens overal roken wat kan leiden tot veel ergernis.

1/ Maak geen excuses en ook geen uitzonderingen.

Vaak willen wij al het goede dat wij willen ondernemen uitstellen. Je kent het wel: “Maandag begin ik met sporten”, of “Vanaf volgend week ga ik gezonder eten”. Dit gebeurt haast nooit. Voordat je het weet ben je maanden verder, zonder dat je ook maar iets hebt gedaan. Hetzelfde geldt voor het stoppen met roken. Zeg bijvoorbeeld niet: “Ik stop volgend week”, of “Nadat ik dit pakje heb opgemaakt”. Jouw plannen om te stoppen met roken delen met anderen kan ook erg veel helpen. Zo kunnen zij je helpen om jouw doel te bereiken door je verantwoordelijk te stellen voor jouw handelingen. Maak ook geen uitzonderingen. Ga niet proberen te verminderen of alleen te roken in gezelschap van anderen of op een speciale gelegenheid.

Als je bang bent om deze stap te nemen: overweeg dan de overstap naar een e-sigaret. Het stoppen met roken en beginnen met dampen kan je dan zien als een veel minder schadelijke tussenstap – een tussenstap naar helemaal stoppen met het roken én dampen. Toch is de overstap op zich al een enorm goede stap; dampen is ongeveer 95% minder schadelijk dan roken!

stoppen met sigaretten

2/ Je verdient een beloning

Heb je ooit berekend hoeveel je in een maand aan sigaretten uitgeeft? Beloon jezelf met het geld dat je nu bespaart. Ga iets leuks doen of schaf iets leuks aan voor jezelf. Je verdient het!

3/ Het denken aan een sigaret is geen zonde

Je hebt zo lang gerookt dat je niet kan verwachten hier meteen niet meer aan te denken. Het is daarom belangrijk om te begrijpen dat het denken aan een sigaret geen ramp is. Zodra de gedachte weer in je opkomt, spreek jezelf dan moed in en zeg: “Ik ben blij dat ik gezonder leef en mezelf een langer leven gun!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.