besparen

Mijn tips om meer te sparen

Aan het eind van je geld een stuk maand overhouden, of ben je juist voor iets specifieks aan het sparen? Dan wil je natuurlijk op een snelle manier wat geld aan de kant kunnen zetten. En of je het nu gebruikt als appeltje voor de dorst of een voor een badkamer renovatie, het is altijd fijn om wat achter de hand te hebben.

Maak een overzicht

Het belangrijkste is om eerst een overzicht te creëren zodat je precies kunt zien wat je inkomsten zijn tegenover je uitgaven. Als eerste zie je zo precies waar je geld naartoe gaat, maar kun je ook direct zien waar je mogelijk op kunt bezuinigen. Het is ook fijn voor je eigen gemoedsrust dat je 1 oogopslag kunt zien wat je vaste lasten per maand zijn.

tips om meer te sparenMogelijke bespaarpunten

Nu je een overzicht hebt van alles, zie je ook waar onnodig geld naartoe gaat. Elke dag een kopje koffie kopen of lunch op het werk, kun je vervangen door zelf je lunch mee te nemen. Heb je abonnementen lopen die goedkoper kunnen of zelfs helemaal weg kunnen? Je kunt ook elk jaar al je verzekeringen even opnieuw doornemen. Denk hierbij aan je zorgverzekering of je energieleverancier, je kunt ze eenvoudig vergelijken op internet. Zo kun je de beste optie voor jou uitzoeken, door elk jaar over te stappen kun je op jaarbasis een paar honderd euro besparen.

Daarnaast kun je ook je maandelijkse termijnbedrag iets hoger zetten dan je verbruik, voor je energie en water leverancier. Op die manier krijg je bij de jaarafrekening geld terug in plaats van dat je moet bijbetalen. Al het geld wat je bespaart na het overstappen en bij de jaarafrekening zet je direct weg, liefst belegd in enkele ETF’s of een investeringsfonds en niet op een spaarrekening, die brengt niks meer op!

Pay yourself first

Deze term komt uit het Engels en betekend betaal je zelf eerst. Bekijk je berekening en zie wat je na al je vaste lasten overhoudt. Zodra je loon of andere inkomsten uitbetaald worden, maak je een percentage die je zelf bepaalt over naar je spaarrekening. Omdat het al op de spaarrekening staat zul je het er ook minder snel afhalen. Zo heb je een vast bedrag per maand wat automatisch gespaard wordt.

spaartips

Wees bewust

Wanneer je serieus wilt gaan sparen hoef je niet direct heel streng voor jezelf te zijn. Je kunt gerust nog een keer eten laten bezorgen. De kunst is om het gewoon allemaal bewuster te doen, doe het gewoon iets minder vaak. Als je boodschappen gaat doen, kies dan een keer een ander merk dan je gewend bent. Vaak zul je zien dat het aan de smaak niks afdoet, maar zo bespaar je wel wat extra’s. Door bewuster met geld om te gaan en naar de prijzen te kijken, ook met shoppen, zul je alerter worden hoe jij je geld uitgeeft. En vaak zal dat je aan het denken zetten om juist iets zuiniger te leven. Een wijntje pakken met vrienden, kan ook thuis met een hapje en een film erbij. Door alternatieven te zoeken voor dingen, zul je merken dat je niks zult missen en creatiever wordt in het omgaan met geld.

Je inkomsten verhogen

Een goede manier om meer geld te kunnen sparen is uiteraard om ervoor te zorgen dat er meer geld binnenkomt. Kijk of je dit kunt doen door wat overuren te pakken op werk, of een loonsverhoging te vragen. Zit dit er niet in, dan kun je ook eens kijken of je zelf nog spullen in huis hebt die je niet meer gebruikt en kunt verkopen. Iedereen is tegenwoordig van het weggooien is zonde dus waarom zou je je spullen geen tweede kans gunnen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.