zakelijke coach

Bedrijfscoach: de voor- en nadelen

Een bedrijfscoach helpt je met het optimaal functioneren van jouw bedrijf. In de breedste zin van het woord. Je zou kunnen zeggen dat een bedrijfscoach je helpt sneller, beter en efficiënter je bedrijfsdoelen te realiseren. Een ander woord voor bedrijfscoach is ook wel businesscoach. Een bedrijfscoach helpt niet alleen de ondernemer of de directeur. Zij ondersteunen de gehele organisatie daar waar het nodig is. Dat kan in teamverband of individueel. Benieuwd naar de voor- en nadelen van een bedrijfscoach? Wij zochten het voor je uit.

Voordelen van een bedrijfscoach:

  • Kwaliteiten worden in kaart gebracht

Een bedrijfscoach is er om de organisatie beter te maken. Hij of zij zal op zoek gaan naar kwaliteiten die al binnen de organisatie aanwezig zijn. De coach brengt dit volledig in kaart. Ze kijken niet alleen naar welke kwaliteiten aanwezig zijn, maar ook waar deze ingezet kunnen worden om verder te groeien.

  • bedrijfscoachTegengas wordt aangepakt

In elke organisatie komt tegengas voor. Beperkende, remmende factoren die groei in de weg staan. Een bedrijfscoach heeft de expertise om het tegengas bloot te leggen. Het zal in overleg en volgens een plan aangepakt worden. Omdat een bedrijfscoach vanuit een ander perspectief en punt naar de organisatie kijkt zal het tegengas eerder worden herkend. Een goede bedrijfscoach is in staat om het tegengas om te draaien.

  • Personeel

Een bedrijfscoach kijkt met een frisse blik naar de organisatie. Ze zijn in staat om te kijken of jouw personeel wel op de juiste plek zit. Voldoen ze aan wat ze zouden moeten doen op hun positie? Passen hun taken bij de doelen die zijn gesteld voor de organisatie? Een coach kijkt waar nieuw personeel nodig is en waar bestaand personeel extra training nodig heeft.

  • Bewustzijn

Door regelmatig bezig te zijn met de doelen van de organisatie creëer je bewustzijn. Niet alleen bij de ondernemer of directeur maar ook bij alle werknemers. Ze zullen zich meer bewust zijn van de doelen die behaald moeten worden en elkaar beter ondersteunen. Naast bewustzijn zorg je ook voor een teamspirit. Een groot doel lijkt soms te groot voor werknemers die slechts een klein onderdeel bijdragen. Als de bedrijfscoach ze duidelijk kan maken dat hun onderdeel een belangrijke schakel is kan je bedrijfscoach onbetaalbaar worden.

Nadelen van een bedrijfscoach

Naast dat er veel voordelen zijn aan een bedrijfscoach zijn er ook nadelen. Althans nadelen. Het zijn onderwerpen waar je extra aandacht aan moet besteden als je op zoek gaat naar een bedrijfscoach. Wij hebben de nadelen voor je opgesomd:

  • business coachKosten

Begeleiding van een coach kost geld. Het is uiteraard een investering in jouw organisatie, maar het kost nog steeds veel geld.

  • Resultaat

Hoewel een coach je vooraf kan vertellen wat hij of zij voor je kan doen komen daar geen concrete cijfers uit. Simpelweg omdat het mensenwerk blijft. Als jouw medewerkers na coaching beter functioneert als team is dat een groot voordeel. Echte cijfers zijn daaruit niet op te maken. Je investering terugrekenen is daarom erg lastig.

  • Klik

Elke bedrijfscoach heeft vanwege zijn of haar achtergrond een duidelijke visie en instelling. Om samen als een team te functioneren en elkaar goed te begrijpen is een klik noodzakelijk. Het zoeken naar een coach die jouw taal spreekt kan daarom een tijdrovende klus zijn. Iemand vinden met de juiste klik is een absolute must om het traject succesvol te maken.

  • Tijd

Een coach kost niet alleen veel geld. Er zal ook veel tijd geïnvesteerd moeten worden in een bedrijfscoach. Hij of zij kan pas helpen als ze alle informatie over de organisatie en je doelen weet. Wil je het gehele team laten ondersteunen met een bedrijfscoach? Ook dan zal er extra tijd ingestoken moeten worden. Mochten de resultaten meer succes opleveren? Dan is het natuurlijk niet direct een nadeel. Er moet tijdens de dagelijkse werkzaamheden alleen wel tijd voor gemaakt kunnen worden.

Samenvatting

Het hebben van een bedrijfscoach kan veel voordelen en successen op leveren. Dat iemand met een frisse blik naar jouw onderneming, jouw doelen en eventueel jouw team komt kijken kan verfrissende inzichten opleveren. Daarnaast is het weleens goed als iemand jou, jullie werkwijze en het team eens onder de loep komt nemen. Wellicht zitten jullie vast in een stramien omdat jullie het altijd al zo doen, maar zijn er veel betere resultaten te behalen op een andere manier.

Toch is het zoeken naar een bedrijfscoach niet zomaar een bijzaak. Het heeft namelijk ook wat nadelen. De kosten, geen concreet meetbaar resultaat en jij en het team moeten een buitenstaander vertrouwen in het proces. Daarnaast kost het ook behoorlijk wat tijd. Een bedrijfscoach moet toch gesprekken voeren om te weten wat er in de organisatie speelt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.