Als je extra ruimte in je huis wilt, dan kun je ervoor kiezen om de woonkamer uit te bouwen. Met een uitbouw maak je de woonkamer al snel twee tot drie meter langer. Zeker met een opgroeiend gezin is de extra ruimte meer dan welkom. Hetzelfde geldt voor een extra slaap- of werkkamer. Ook die extra ruimte is bijzonder welkom. Je kunt kiezen voor een dakkapel. Als je tuin groot genoeg is, dan kun je ook een verwarmd en geïsoleerd tuinhuis overwegen. Hoe je het ook wendt of keert, bouwplannen hebben altijd een fors kostenplaatje. Daarnaast ben je, zeker bij grote projecten, vaak verplicht om een bouwvergunning aan te vragen.
Heb je een vergunning nodig?
De eerste stap in het proces is uitzoeken of je een bouwvergunning nodig hebt voor jouw project. Als je namelijk gaat bouwen zonder de vereiste vergunning, dan ben je illegaal bezig. Je loopt het risico dat je een boete krijgt en zelfs dat je al het werk terug moet draaien. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om zeker te weten of je een bouwvergunning nodig hebt. Dit kun je gemakkelijk bepalen via de website omgevingsloket.nl. Als blijkt dat je voor jouw project een vergunning van de gemeente nodig hebt, dan wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk geregeld hebben. Hieronder vind je drie tips om de bouwvergunning snel te regelen.
Neem een adviseur in de hand
De meeste bouwplannen zijn complex, ook als het project in eerste instantie simpel lijkt. Er zijn tal van zaken waar je rekening mee moet houden. Een professionele adviseur weet precies wat nodig is om tot een complete aanvraag en daarmee snelle vergunningverlening te komen. Met een adviseur voorkom je dat je in de aanvraag zaken over het hoofd ziet waardoor de vergunning vertraging oploopt. Aan de andere kant voorkomt een adviseur ook dat je te veel informatie verzamelt in de voorbereiding voor de vergunningsaanvraag. Een adviseur is niet gratis, maar je kunt ervan uitgaan dat een adviseur je veel tijd bespaart. Ikzelf maakte ooit gebruik van de diensten van Peter Geerts uit Bonheiden en was daar erg tevreden van.
Benut zoveel mogelijk bestaande documentatie
Een tip waar je wellicht niet meteen aan denkt, maar het kan enorm helpen om reeds bestaande informatie te gebruiken. Misschien heeft je buurman een paar jaar geleden al zijn woonkamer aan de voorkant uitgebouwd. Een goede buur is onder het genot van een kopje koffie of glaasje bier vaak best bereid om je een kopie van zijn bouwtekeningen te geven. Die kun je dan gebruiken voor je eigen aanvraag. Het scheelt enorm wanneer je niet met een leeg vel papier hoeft te beginnen. Het kan ook zo zijn dat er in het gemeentearchief al oude bouwtekeningen van je huis beschikbaar zijn. Een duik in het gemeentearchief kan zeker helpen om de vergunning snel geregeld te krijgen.
Begin niet te laat
Een open deur misschien, maar de belangrijkste tip: begin op tijd. De gemeente heeft acht weken de tijd om jouw vergunningsaanvraag goed te keuren. Je kunt er niet op rekenen dat dit sneller gebeurt. Het proces kan zelfs langer duren als de gemeente de vergunning niet meteen goedkeurt. Het is belangrijk om voldoende marge in je planning mee te nemen. Het heeft geen zin als de aannemer voor de deur staat en je de vergunning nog niet binnen hebt. Het risico om zonder vergunning al te beginnen met bouwen is gewoon te groot.