Als het op smartphones aankomt, zijn veel mensen sceptisch over de stijgende prijzen. Door de jaren heen lijken de prijzen van smartphones exponentieel te stijgen, en consumenten vragen zich af of een goedkope smartphone het geld dat uiteindelijk wordt bespaard wel waard is. Door de stijgende prijzen is de smartphone een van de duurste huishoudelijke producten. Maar in tegenstelling tot televisies, die in prijs kelderen en koopjesjagers aantrekken, zijn veel consumenten bereid meer uit te geven aan telefoons.
Bij het kopen van een goedkope telefoon zitten een aantal voor- en nadelen. Hieronder nemen we deze met je door.
Nadelen
Je krijgt niet de beste camera. Bij budgettelefoons ontbreken de geavanceerde camerasensoren van high-end smartphones. Dus als je goedkoop gaat, zal de camera van je telefoon waarschijnlijk niet erg snel zijn, niet goed foto’s maken bij weinig licht en functies missen zoals optische beeldstabilisatie, waardoor foto’s helder blijven, zelfs als je handen trillen.
Beperkte software-updates
Naarmate bedrijven hun smartphones verder ontwikkelen, houden ze langzaam op met het maken van updates en software die compatibel is met hun oudere, goedkopere modellen. Uiteindelijk stoppen ze helemaal met het maken van software die compatibel is met die versie, op enkele uitzonderingen na.
Dit is het grootste nadeel van goedkope smartphones. Het gebrek aan software-updates betekent dat je niet het maximale rendement uit je telefoon haalt. Software-updates verbeteren de beveiliging van je smartphone, patchen bugs of fixes, brengen nieuwe functies die nuttig kunnen zijn, en breiden de mogelijkheden van je smartphone uit. Omdat bedrijven de voorkeur geven aan software voor hun recentere smartphones boven hun oudere of goedkopere modellen, is het voordeliger om een duurdere en modernere telefoon aan te schaffen.
Slecht scherm en beeldkwaliteit
Goedkopere smartphones hebben vaak ook kleinere, minder levendige schermen. Veel nieuwe, dure smartphones hebben grote rand-tot-rand schermen met ongelooflijke grafische mogelijkheden, zoals OLED-schermen voor een verbeterd contrast tussen zwart en wit. Veel van de beste smart tv’s maken gebruik van deze OLED-technologie voor kleurweergave van de hoogste kwaliteit.
Goedkopere smartphones maken echter meestal nog gebruik van LCD-schermen, die niet op hetzelfde niveau kleur kunnen weergeven. Hoewel ze nog steeds kleuren van goede kwaliteit kunnen produceren, zijn het niet de modernste of mooiste schermen.
Vermindering in grootte
Duurdere smartphones zijn meestal ook veel groter dan goedkopere smartphones, wat betekent dat je makkelijker kunt sms’en, lezen en video’s bekijken. Op een klein, krap scherm worden al deze dingen veel moeilijker, en vaak moeten mensen de lettergrootte aanpassen om alleen maar berichten te kunnen lezen.
Fysieke schade aan de telefoon
Sommige dingen zullen een telefoon fysiek onbruikbaar maken, zoals hem op de grond laten vallen en het scherm uitgebreid breken, de telefoon in water laten vallen, en deeltjes zoals zand in delen van het toestel krijgen. Soms kan fysieke schade worden gerepareerd, maar als de schade te groot is, kan de levensduur van een telefoon gemakkelijk worden verkort.
Voordelen
Je bespaart veel geld. Een gebruikte iPhone x wordt momenteel voor slechts 250 verkocht op tweedehands websites. Dat is een prijsverlaging van meer dan $300 ten opzichte van de winkelprijs van $480. Je gebruikte telefoon heeft misschien een paar deukjes en krassen, maar met de besparing kun je de kosten van een hoesje om die imperfecties te verbergen gemakkelijk dekken.
Als je tussen de $200 en $300 uitgeeft, kun je een capabele, snelle smartphone krijgen voor basistaken als bellen, kaarten gebruiken en sms’en. Natuurlijk zijn er ook nadelen, zoals schermen van mindere kwaliteit en minder indrukwekkende camera’s. Soms zijn er zelfs goedkope telefoons die bepaalde features wél op hoog niveau hebben – die info kan je vinden op reviewsites als Online Reviews België die bijvoorbeeld een hele lijst van goedkope telefoons vergelijken op basis van hun kenmerken!
Je telefoon zal snel genoeg zijn voor belangrijke taken zoals bellen, e-mail verzenden en ontvangen, surfen op het web en het uitvoeren van lichte apps. Als je geen app-aholic of gamer bent, is dat misschien alles wat je nodig hebt.
Je helpt het milieu. We produceren elk jaar miljoenen tonnen elektronisch afval, waarvan een groot deel bestaat uit oude mobiele telefoons. Die telefoons stapelen zich op op stortplaatsen, waar ze schadelijke chemicaliën in de bodem, het water en de lucht sijpelen. De aankoop van een tweedehands telefoon is een kleine stap om de stroom e-afval te verminderen.
Dus hier de conclusie. Er is een sterk argument om meer uit te geven aan je smartphone: Als het je belangrijkste technologische hulpmiddel is voor werk en ontspanning, moet je waarschijnlijk investeren in een beter apparaat. Maar als je een telefoon alleen voor basistaken wilt en je geen haast hebt om de nieuwste en beste technologie toe te passen, kan een goedkopere telefoon je goed van dienst zijn.